Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će raspisati izbore za 17. decembar po, kako kaže, zahtevu opozicije. Imaće parlamentarne, beogradske i vojvođanske, rekao je Vučić. Poručuje da ne veruje da će postojati bilo kakve sankcije protiv građana Srbije, a ako neko bude želeo bilo kakve mere da donosi, donosiće ih, kaže, “tobož protiv njega lično”. Za nas je važno da pokušamo da nastavimo dijalog iako ga Priština ne želi, rekao je Vučić.

Najavio je studentske kartice za popuste od 1. januara.

Studenti će dobiti studenstske kartice, od 1. januara, možda i ranije, imaće brojne popuste, poput penzionerskih kartica, a biće još iznenađenja narednih dana, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, studenti će imati popuste od naplata drumarina do prevoza, proizvoda u različitim prodavnicama.

Vučić je rekao da će izbore da raspiše, kada se vrati iz Njujorka, gde ide na sednicu Saveta bezbednosti UN o izveštaju o Unmiku.

“U Njujork idem 21. oktobra, posle ću raspisati izbore do 2. novembra, do njih će ostati 65 dana“, kaže Vučić.

Ističe da su izbori važni ako postoji lažna predstava o krizi legitimiteta.

“Srbija je na prekretnici, treba nam drugo poluvreme, građani treba da kažu kakvu politiku žele”, rekao je Vučić.

“Ne verujem da će biti sankcija protiv građana”
Odgovarajući na pitanje ima li razloga da se građani plaše rata i sankcija, predsednik je rekao i da građani mogu da budu mirni i spokojni.

Benzina imamo u rezervi za 66 dana, a dizela za 74 dana
Govoreći o platama i penzijama, Vučić je rekao da je od januara 2022. bilo pet povećanja penzija, ukupno 56,1 odsto, u 2024. godini prosečna penzija biće do 450 evra, a prosečne plate već u decembru 820 evra.

Predsednik Vučić izjavio je da su devizne rezerve Srbije na rekordnom nivou od 24,2 milijarde evra, kao i rezerve u zlatu i da građani Srbije nemaju za šta da brinu.

“Ponovo smo uvećali devizne rezerve naše zemlje, premašili smo 24,2 milijarde, u poslednje dve godine uvećane su za 4,8 milijardi i na rekordnom su nivou. Zlato nam je na, takođe, rekordnom nivou. Povećali smo za nekoliko godina 10,5 milijardi devizne rezerve. One su važne jer znače stabilnost i sigurnost. Zlatu je vrednost rasla. Imali smo 38 tona, povećavamo kupovinu zlata, sada je na 38,8 tona, nastavićemo”, rekao je Vučić.

“Dinarska štednja dostigla je svoj maksimum od preko milijardi evra u dinarima i nastavljamo da radimo dobro za Srbiju. Benzina imamo u rezervi za 66 dana, a dizela za 74 dana. Gasa imamo koliko hoćete rezervi, samo je problem da nam neko ne ukine gas po političkoj liniji. Imamo 690 miliona kubnih metara gasa u ovom trenutku”, naveo je Vučić.

Vučić je najavio da će stanica Prokop u Beogradu biti otvorena 20. oktobra, a da ćemo, kako je rekao, dobiti metro 2028/2029. godine.

Predsednik Vučić rekao je da će veliki broj savremenih medicinskih aparata biti obezbeđen zdravstvenim ustanovama u gradovima i opštinama širom Srbije kako bi se smanjile liste čekanja i sačuvali životi ljudi.

RTS