Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže za RTS da je energetski sistem apsolutno spreman za grejnu sezonu i da ima dovoljno energenata. Kada je reč o konkursu za direktora EPS-a, kaže da je to pre svega pitanje za Nadzorni odbor i da je čula da je odziv bio jako dobar.

Od nedelje se najavljuje zahlađenje, a od 15. oktobra i zvanično počinje grejna sezona. Pri kraju su tehničke pripreme sistema za proizvodnju struje i toplotne energije.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je u Dnevniku RTS-a da je energetski sistem apsolutno spreman za grejnu sezonu i da ima dovoljno energenata.

“Na deponijama Elektroprivrede Srbije imamo 2,3 miliona tona uglja, što je dovoljno za preko 20 dana proizvodnje električne energije u slučaju da dođe do bilo kakvog nepredviđenog poremećaja ili slučaja. Što se tiče gasa, imamo više zaliha gasa u skladištima i u Banatskom dvoru i u Mađarskoj, više od 680 miliona metara kubnih, znači spremniji smo nego prošle godine i osećamo tu dodatnu sigurnost”, navodi Đedović Handanović.

Što se tiče problema u par toplana, rekla je da su prevaziđeni.

“Ono što je dobro je da će određeni broj toplana od ove grejne sezone imati i grejanje na obnovljive izvore energije za svoje građane. To je slučaj u Novom Pazaru, u Priboju, u Malom Zvorniku, a ja ću sutra biti u Majdanpeku, gde se izvode radovi na izgradnji nove toplane na drvnu sečku. Imamo toplana koje su prešle sa mazuta na obnovljive izvore energije, i to je jako važno za zaštitu životne sredine i za čisti vazduh”, ističe ministarka.

I u Kolubari i u Kostolcu, dodaje, proizvodnja je stabilna.

“Jako dobra vest je da je u avgustu i uopšte u trećem kvartalu udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u BDP-u najznačajniji. Znači, to su dva činioca koja najviše doprinose našem rastu bruto domaćeg proizvoda sa nekih 17 i 16 odsto”, navodi ministarka.

Popust i do 40 odsto
Od novembra poskupljuju struja i gas. Ministarka je navela da će građani ove grejne sezone racionalnom potrošnjom električne energije moći da ostvare popuste i prepolove račune za električnu energiju.

“Prosto i jednostavno, ako za šest odsto smanjite svoju potrošnju, račun vam može biti umanjen za jednu petinu, za 20 odsto. Možete ostvariti popuste i do 40 odsto, znači skoro da prepolovite vaš račun. To je glavna poruka. Takođe, onim građanima koji više troše u nižoj tarifi, biće dodatno obračunati popusti”, ističe Đedović Handanović.

O konkursu za direktora EPS-a: Čula sam da je odziv jako dobar
Kada je reč o konkursu za direktora EPS-a, kaže da je to pre svega pitanje za Nadzorni odbor koji nadgleda taj proces.

“Čula sam da je odziv bio jako dobar, da je proces u toku i u tom smislu ne mogu ništa više da kažem, osim da je bitno da je proces transparentan, da se nastavi, da se završi i da nađemo i imamo najkvalitetnijeg prvog čoveka Elektroprivrede Srbije ili ženu pak”, kaže ministarka.

Radi se, ističe, na povećanju i realizaciji investicija.

“U tom smislu očekujem završetak odsumporavanja na TENT-u A u Obrenovcu, projekta odsumporavanja koji je važan za zaštitu životne sredine i koji će do kraja godine biti završen”, dodaje ministarka Đedović Handanović.

RTS