Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala, nakon višemesečne predistražne aktivnosti, uhapsilo je osam osoba pod sumnjom za korupciju i zloupotrebu službenog položaja, saopšteno je iz ove institucije.

Slobode su lišeni N.R, M.V, J.D, B.R, V.D, D.S, S.G. i T.R. jer postoji osnovana sumnja da su u periodu od 1. decembra 2023. do 6. jula 2024. godine, u Beogradu i Nišu, zajedno sa osumnjičenim N.R., državnim sekretarom u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, koje vrši javnu funkciju na osnovu postavljanja od strane Vlade RS, zloupotrebili svoj položaj učestvujući u nelegalnim radnjama. N.R. je, kako se navodi, “koristeći svoj službeni položaj i stvarni uticaj, posredovao da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti”. Iz MUP-a je potom saopšteno da se radi o bivšem državnom sekretaru Ministarstva prosvete.

ADVERTISEMENT

On je zahtevao i primio poklone od osumnjičenog M.V, vlasnika kompanije “Avenija Sistem” DOO iz Niša.

M.V. je ponudio i dao poklon N.R. kako bi ovaj posredovao kod osumnjičenih B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R., direktora i dekana obrazovnih ustanova u Nišu, da izvrše radnje koje se inače ne bi smele izvršiti. Osumnjičeni su, uz pomoć J.D., zaposlenog u „Avenija Sistem“ DOO, pružali savete i uputstva za izvršenje krivičnog dela, te stavljali na raspolaganje sredstva za njegovu realizaciju.

Pod uticajem N.R., osumnjičeni B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R. zloupotrebili su svoj službeni položaj, favorizujući “Avenija Sistem” DOO u postupcima javnih nabavki, omogućavajući kompaniji dobijanje poslova adaptacije obrazovnih ustanova bez konkurencije, čime su pribavili nezakonitu korist za “Avenija Sistem” DOO.

N.R. je od M.V. primio poklone u vrednosti ne manjoj od 24.000 evra za trgovinu uticajem, čime su počinili pet krivičnih dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja. Svi osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal radi saslušanja.

Dačić: Uhapšen bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je danas da su policijski službenici SBPOK-a u saradnji sa pripadnicima BIA, a po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili u Nišu N.R., bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem.

“Policijski službenici SBPOK-a u saradnji sa pripadnicima BIA, a po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su u Nišu N.R., bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, jer je koristeći svoj položaj uticao na rukovodioce pet školskih ustanova sa teritorije grada Niša da u postupku nabavki – radova na investicionom održavanju objekata, dodele ugovore privrednom društvu Avenija sistem, a zauzvrat tražio novac. Uhapšen je i M.V, vlasnik preduzeća, i još jedno lice iz tog preduzeća, kao i odgovorna lica u dve osnovne škole, jednoj gimnaziji i dva fakulteta u Nišu. Osumnjičeni će biti predati tužilaštvu na dalje postupanje”, izjavio je Dačić.

Reporter/Euronews