Prošle godine registrovana su 32.922 privredna društva bez jednog zaposlenog i još 24.525 sa samo jednim zaposlenim. Ovo su zvanični podaci Agencije za privredne registre (APR) koja je nedavno objavila Izveštaj o poslovanju srpske privrede u prošloj godini, prenosi Bloomberg Adria.

U Srbiji su krajem prošle godine poslovala 136.602 privredna društva, ali u APR-u su obrađeni podaci za njih 110.808. U odnosu na taj broj dolazimo do zaključka da skoro 30 odsto (29,7 odsto) privrednih društava u Srbiji nema nijednog zaposlenog. Ako se tome dodaju 24.525 kompanija (22,1 odsto) sa jednim zaposlenim, dolazimo do podatka da čak 51,8 odsto ili polovina srpske privrede nema nijednog radnika ili ima samo jednog zaposlenog.

ADVERTISEMENT

Zanimljivo je i kako su poslovala sva ova privredna društva. Zbirno, prema podacima APR-a, kompanije bez zaposlenih imale su u 2023. godini poslovni prihod od oko 270,5 milijardi dinara ili 2,3 milijarde evra, dok im je ukupan neto dobitak iznosio oko 49,6 milijardi dinara, odnosno 420 miliona evra. Na njih odlazi nešto više od pet odsto (5,1 odsto) ukupnog neto dobitka cele privrede. Kada se dodaju i kompanije koje imaju samo jednog zaposlenog, sa poslovnim prihodom od oko 415,5 milijardi dinara, a čiji je neto dobitak u 2023. iznosio oko 30,9 milijardi dinara, to je udeo od oko 8,3 odsto u ukupnoj dobiti.

Zasad, APR nije objavio podatke o tome u kojim delatnostima su najzastupljenije kompanije bez zaposlenih ili s jednim radnikom, ali prethodnih godina su to uglavnom bili poslovi vezani za konsultantske usluge, zatim privredna društva koja se bave trgovinom na veliko i malo, ali i prerađivačka industrija, naučne, stručne, inovacione i tehničke delatnosti.

Zastupljenost preduzeća bez zaposlenih i sa jednim radnikom

Prema mišljenju pojedinih analitičara, ovaj vid organizovanja privrednih subjekata je dobar za one koji žele da urade određene jednokratne poslove u što kraćem roku, kao što je, na primer, izgradnja stambenih zgrada, a da se posle toga vrate svom primarnom zanimanju.

Aleksandar Vasić, poreski stručnjak i član Udruženja poreskih savetnika Srbije, ističe da se tu radi uglavnom o kompanijama koje se bave konsultantskim uslugama. On smatra da je 30 odsto firmi koje posluju bez jednog zaposlenog svakako mnogo.

“U Srbiji ukupno imamo oko 200.000 privrednih subjekata, ali tu se ubrajaju i preduzetnici. Ipak, od oko 110.000 privrednih društava, čije finansijske izveštaje je APR obradio, ovo je veliki broj”, kaže Vasić za Bloomberg Adriju.

Reporterer/Blumberg Adria