Toplotni  talas je u toku, a u narednim danima temperatura će ići i do 40 stepeni. Kiše i pljuskova i dalje nema na vidiku, kaže meteoroškinja Euronews Srbija Milena Lazarević.

“Vremenske prilike danas mogu biti potencijalno opasne, zbog visoke temperature koja se očekuje u najtoplijem delu dana. Osim ljudi, ugrožene su i životinje. Najčešće kolabiraju psi, ali ne treba zaboraviti ni mačke, kao ni ptice. Ukoliko ste u mogućnosti, iznesite vodu na mesta gde se životinje obično okupljanju. Takođe, danas i narednih dana postoji opasnost od izbijanja šumskih i drugih požara”, navele je ona.

Kako kaže, meteorološka monotonija koja se očekuje tokom ove sedmice, posledica je snažnog anticiklona koji se prostire sa istoka, iz pravca Rusije. On na svojim obodima drži kišonosne oblake dalje od nas, a na zadnjoj strani ka nama struji veoma topao vazduh poreklom iz Afrike.

“Temperatura danas zato prava letnja. U najtoplijem delu dana od 34 od 36 stepeni. Na porast temperature danas će najviše uticati sunčano i vedro nebo. Najviše sunčanih sati biće u istočnom delu zemlje, oko 14, dok će u Vojvodini biti nešto manje, oko 10”, rekla je.

Osveženje, kako dodaje, nam danas neće pružiti ni vetar, jer su pred nama mirni sati. U nastavku dana duvaće južni i jugoistočni vetar, slabim do umerenim intezitetom.

Narednih dana

“U nastavku nedelje, bez bitnije promene. Pred nama je nekoliko meteorološki stabilnih dana.
Biće sunčano, vedro i svakim danom sve toplije”, kaže. 

Kako dodaje, živa u termometru ići će i do 40 podeljka, dok se u urbanim srednima očekuju sparne, tropske noći.

Reporter/Euronews