Arilje – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović održao je dvoipočasovnisastanak sa predstavnicima Udruženja peroizvođača maline „Vilamet” kao i sa nekoliko većih otkupljivača crvenog zlata i tom prilikom rekao da je rod maline ove godine podbacio, prema nekim pokazateljima čak i za pedeset odsto te da je realno da dođe do povećanja cene.

foto GZS

„Bilo je različitih cena u opticaju, 300, 350 i 400 dinara. Nije realno da ja sad izlazim sa nekim konkretnim ciframa ali realno je, jer maline jednostavno nema u očekivanim količinama, da dođe do korigovanja cene na više. Koliko će to biti moramo videti imajući u vidu i kretanje cene maline na evropskom tržištu jer nismo mi jedini koji se bave proizvodnjom ovog voća”, rekao je ministar Martinović.

Martinović kaže da je prvobitni dogovor bio da početna cena bude 250 dinara za kilogram maline ali s obzirom na to da je ovogodišnji prinos prilično loš, ne samo u Srbiji već i u Poljskoj i Ukrajini, realno je da u narednom periodu dođe do povećanja cene maline.

„Razgovarali smo o tome da li postoji mogućnost da se poveća početna otkupna cena maline. Takvi ekonomski indikatori postoje i mi ćemo u toku sledeće sedmice ogranizovati još jedan sastanak u Arilju. Videćemo kakve su cene na evropskom tržištu i onda ćemo ponovo otvoriti tu temu koja je važna, pre svega za proizvođače i da vidimo da li postoji prostor da se ta početna otkupna cena poveća”, rekao je ministar Martinović.

Ministar je kazao da više od 50 odsto maline koja se ubere u Srbiji ide u izvoz te da se nalazimo u evropskoj i svetskoj areni u kojoj se to voće prodaje, te da je nezahvalno u ovom trenutku govoriti o konkretnoj ceni.

On je istakao da je na današnjim razgovorima napravljen pomak u smislu da je stvoreno više poverenja u odnosu proizvođača, hladnjačara i samog ministarstva.

„Ja sam objasnio velikim hladnjačarima koji u velikim količinama izvoze malinu da malinarstvo za Vladu Srbije nije samo grana privrede. Za nas je to i demografija i bezbednost. Činjenica da se malina proizvodi u zapadnoj Srbiji, da se naslanjamo na Bosnu i Hercegovinu, za nas malinarstvo predstavlja jednu stratešku granu poljoprivrede i nastojanje države da zadrži mlade ljude na selu, u Arilju, Ivanjici, Požegi, da ne idu svi u Beograd i da nam se ne isprazni ovaj deo Srbije”, kazao je ministar.

Martinović je naglasio potrebu sastanaka kao što je ovaj kako bi se povratilo poverenje u državu, te da između proizvođača i otkupljivača maline mora postojati razumevanje kako proizvodnja maline ne bi zamrla.

„Malina za ovaj deo Srbije i politika i bezbednost i demografija i jedan ekonomski napredak ovog dela Srbije koji je decenijama zbog politike bivšeg režima bio zanemaren”, zaključio je ministar.

GZS/REPORTER