Radoš Bajić: Osnovna poruka „Heroja Halijarda“ nama preko potrebno – pomirenje
Ratna drama, istorijski spektakl „Heroji Halijarda“ premijerno će biti prikazan sutra u MTS dvorani, a od 12. oktobra u domaćim bioskopima. Reditelj i koscenarista Radoš Bajić ističe da je jedna od osnovnih poruka projekta nešto što je našem društvu preko potrebno – pomirenje.

Film Heroji Halijarda inspirisan je velikim istorijskim događajem koji se dogodio u proleće i leto 1944. godine kada je srpski narod, predvođen jugoslovenskom vojskom u otadžbini, spasao od sigurne smrti preko 508 savezničkih američkih i engleskih pilota, kaže reditelj i koscenarista projekta Radoš Bajić.

Prema njegovim rečima, reč je o istorijskom događaju koji je bio potpuno skrajnut i koji je bio, na neki način, više od sedam decenija ispod tepiha i o kome je bilo veoma opasno čak i govoriti zbog poznatih ideoloških okolnosti koje su vladale u tadašnjoj zemlji.

Svečana premijera ostvarenja Heroji Halijarda održaće se 10. oktobra u MTS dvorani, a nakon toga uslediće projekcije u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, Banjaluci. Film je nedavno prikazan pretpremijerno u Gornjem Milanovcu.

„Napravili smo projekciju u Gornjem Milanovcu, jer je on grad domaćin našeg projekta, u kontekstu i u povodu obeležavanja jubileja operacije ‘Halijard’, koju naša država, u saradnji sa ambasadom SAD, već više godina obeležava. Zbilja je bilo potresno i to je bio prvi susret našeg filma sa publikom. Naša projekcija ostavila je dubok trag i vratila je u sećanje jedan veoma svetli period srpske istorije kojim možemo biti ponosni“, istakao je Bajić.

Prelamanje istorije kroz porodični odnos
Kada se jedan veliki istorijski događaj uzme za osnovnu inspiraciju za stvaranje jednog narativa, jedne filmske priče, onda, kako naglašava Bajić, čovek mora da vidi na koji način da se oslika sve.

„Imamo ovde više paralelnih tokova. Središte je sama operacija i sam taj podvig, jer je spasavanje savezničkih pilota sa aerodroma improvizovanog sletišta u Pranjanima jedinstven događaj i najveća akcija pojedinačnog spasavanja savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Mi se bavimo time u filmu, ali ja sam se kao autor projekta sa mojim saradnicima opredelio da damo globalnu vizuru priče kroz sudbinu jedne tipične srpske porodice, koje se u tim vrlo dramatičnim vremenima, pokazujući humanost, ljubav i dobročinstvo tim mladićima, bori za sopstveni opstanak“, objašnjava Bajić.

Prema njegovim rečima, jedna od osnovnih poruka projekta je nešto što je našem društvu preko potrebno, a to je poruka pomirenja.

„Ukoliko budemo nastavili da međusobno ratujemo, znači na osnovama mržnje, bratoubilaštva između četnika i partizana, nećemo daleko stići. Mi šaljemo jednu poruku da se moramo pomiriti među sobom da bismo kao narodi, kao društvo, kao država i kao zemlja krenuli napred“, naglasio je

O komentarima koji su se mogli čuti nakon predstavljanja projekta Halijard na filmskom festivalu u Sarajevu, Bajić kaže da su filmu, na neki način, učinili uslugu.

„Mi smo iz toga izašli kao pobednici. Zašto? Neko je kritikovao knjigu koju nije ni pročitao. Ljudi su to prepoznali. Na neki način imamo i neki benefit od toga, a to je da se naša publika integrisala i sada očekujemo veoma veliku gledanost. Mada nam je vrlo žao što se to dogodilo, neka im služi na čast“, navodi reditelj.

Film uskoro kreće u bioskopski život, a nakon toga, šira priča moći će da se vidi u seriji Vazdušni most koja će biti emitovana na RTS-u.

„Pozivamo naše gledaoce da pre svega vide film na velikom platnu, jer to ne mogu videti na svojim TV ekranima. Ali ja želim da kažem da smo mi paralelno radili ovaj ogroman, monumentalni projekat, da tako kažem, u formi dva proizvoda. Prvo igrani film, a onda i seriju od šest epizoda po posebnom scenariju“, poručio je Radoš Bajić.

RTS