Bajina Bašta – U okolini Bajine Bašte, nekih šest kilometara jugozapadno smešten je manastir Rača, poznat po svojoj prepisivačkoj školi, stubu očuvanja srpske pismenosti u vremenu osmanske vlasti našim prostorima.
To je bio razlog da se u samom centru ove opštine na granici naše države podigne park posvećen upravo srpskom pismu, ćirilici.

foto Reporter
„Park ćirilice u centru Bajine Bašte je jedna simbolična stvar. Naš grad još uvek ima taj duh korzoa I kroz centra grada cirkuliše veliki broj ljudi tako da je on na usluzi svima I veoma je posećen i koristi ga, pre svega, veliki broj dece. Ovo je jedna simbolična priča podsećanja na manastir Raču i račansku prepisivačku školu, a park je tu i u svrsi promocije značaja pisanja ćirilicom”, rekao je Siniša Spasojević iz Rurističke organizaciej Tara-Drina iz Bajine Bašte.

foto Reporter
Sam park posvećen srpskom nacionalnom pismu opremljen je infotablama na kojima se može pročitati ali I nešto novo naučiti o samom pismu ali i značaju račanske prepisivačke škole i zaslugama monaha račana u očuvanju srpske pismenosti u vremenima pod turskom vlašću ali i u vremenu velikih seoba Srba na prostore severno do Save i Dunava.

foto Reporter

Reporter