Meštani planinskih krajeva već su navikli da, kad počne vetar ili kiša, brzo sledi i nestanak struje. Kako bi se problemi u snabdevanju električnom energijom u zimskom periodu na području Ivanjice sveli na minimum, pripadnici Vojske pomažu da se raskrči rastinje na mreži niskog napona.

U ivanjičkim selima, naročito u planinskom kraju, sa prvim snegom često stižu i kvarovi na elektromreži. Tada se do dalekovoda teško dolazi, a u mnogim slučajevima kvarove izazivaju oborena stabla. Pomoć inženjerske jedinice Vojske Srbije pre zimskih dana, meštanima mnogo znači.

“Ovako sad kad je očišćeno, to je prva liga“, kaže Vasilije Ćosović iz Prilika.

Pripadnici Druge brigade kopnene vojske puške su zamenili trimerima i motornim testerama.

“Krećemo od 8 ujutro, dolazimo na trasu, vršimo seču tih stabala i rastinja koje se nalazi ispod dalekovoda. Negde ima većih negde manjih stabala, većinom manjih. Što se tiče posla nije teško”, kaže desetar Slobodan Bojović.

“Pripadnici Vojske raščistiće skoro 20 kilometara trase elektromreže od stabala i niskog rastinja, čime će stvoriti adekvatne uslove za nesmetano snabdevanje električnom energijom svih meštana opštine Ivanjica“, rekao je Ivan Obreza, poručnik bojnog broda iz Druge brigade kopnene vojske.

U okviru aktivnosti civilno-vojne saradnje u ivanjičkoj opštini, Vojska Srbije pomagala je i ranije – najčešće u sanaciji puteva.

Sada im i vremenski uslovi idu na ruku da završe posao pre velikih snegova koji uglavnom okuju ivanjička sela.

RTS