Svaki je zanat zlatan ali zainteresovanih mladih ljudi nema koji bi te zanate naučili i od njih pošteno živeli. Gotovo da nema delatnosti u kojoj ne nedostaje radne snage i šegrta koji bi naučili posao.
Na keramičara,zidara,molera morate čekati bar mesec dana.Usluge električara,mehaničara,vodoinstalatera takodje… A sve je teže dobiti termin u kratkom roku kod frizera a na upit gotovo nemoguće…
Postavlja se pitanje kada se i kako desio propust i zašto se naša deca stide da rade ove poštene zanate i od njih lepo žive.

Cene usluga u Čačku su značajno porasle u poslednje tri godine.

Primera radi dobar keramičar svoju uslugu danas naplaćuje od 13 do 15 evra po kvadratu a pre tri godine od 6 do 8e,mehaničar bar 50evra za ,,lakše,, slučajeve i kvarove na autu, dobra frizerka može da zaradi mesečnu platu i do 90000…Ipak oglasi su puni tekstova za radnom snagom u ovim oblastima.

,,Oglas za radnika u mom frizerskom salonu je otvoren skoro šest meseci i interesovanje je minimalno.Moram napomenuti da je plata od 60000 do čak 90000 dinara,ali izgleda da to nije dovoljno.Rad u dve smene,prijava u radni odnos,pristojni uslovi rada,i sve ono što predvidja Zakon o radu su ono što kao poslodavac nudim kandidatima.-kaže Vera Vasilić ,vlasnica jednog od najpoznatijih i najvećih frizerskih salona u Čačku ,,Lady Boom,,.

,,Ja sam svoj posao naučila od pravih majstora ovog zanata.I želim da prenesem svoje znanje vrednim mladim ljudima.Ovo je posao od koga se može lepo živeti ako ste voljni da mu se posvetite u potpunosti,,- kaže naša sagovornica.

Inače čini se da uskoro neće imati ko da popravi slavinu,uključi mešalicu,uzme u ruke makaze i češalj,zamasti ruke ispod pokvarenog auta ili razvuče koru da napravi dobar burek.
Svi žele ,,čiste,, poslove IT,kancelariju,kravatu i odelo.

Ko zna možda uskoro smisle aplikaciju i za ove potrebe.

Reporter/Amppress