Iako je naš grad poznat po najboljem pečenju u Srbiji,ne oskudevamo ni u drugim gastronomskim specijalitetima.

Gljive su odavno postale namirnica za prave gastronomske čarolije a nekada su bile hrana za preživljavanje. Ipak gljivarstvo je možemo reći i hobi,strast i potraga za ovim ukusnim plodovima šume. Svakako za potragu morate biti itekako spremni,edukovani i veoma pažljivi.

Jedan od poznatijih,doduše samouki,gljivar u našem kraju je vremešni Savo Milićević. Uveliko gazi devetu deceniju ali od potrage za gljivama ne odustaje.

Bez obzira na iskustvo, kako kaže, nikad u berbu gljiva ne ide bez priručnika. Tri put pogledaj pa uberi ,opet pogledaj pa pripremi za jelo. Pečurke jede još od malih nogu, i u godini dana ima bar 20-ak obroka čistih pečuraka.
Pečurke (gljive) se širom sveta jedu i koriste u medicinske svrhe hiljadama godina. Zbog svoje lekovitosti zaslužile su naziv „super hrana“, a zbog raznolikosti potrebno je dobro ih poznavati jer postoje određene opasnosti kod konzumiranja pojedinih vrsta.

O gljivarstvu je učio od svojih predaka, iako mahom nepismeni šumu,prirodu,plodove su poznavali bolje nego mi danas. Tako je i Savo prve gljive probao iz kuhinje svoje bake,kaže takozvane ,,gaće,, najviše voli .

Toliko sam ih jeo i ni jednom se do sada nisam otrovao. Učio sam od mojih starijih o pečurkama, najprije u selu mi je prvo baba pričala o gljivama– rekao je Savo kojeg mnogi znaju i po nadimku Gljivar.

Decenijama Savo ide u lov na gljive po šumama zapadne Srbije. Zelena pupavka je jedna od najotrovnijih gljiva I na to nas podseća gljivar Savo.
Dodaje da se ipak tokom branja moraju poznavati posebne metode uz pomoću kojih se razlikuju jestive gljive od otrovnih.

– Kada odem daleko van ovih krajeva, vrlo sam oprezan da proverim da li je stvarno to ta pečurka, jer one često poprime i neko lokalno obeležje – pojasnio je on.
Po njegovom mišljenju najkvalitetnija gljiva je takozvana Gaća ili Jajčara,raste u svim šumama leti I tokom lepih jesenjih dana.

Kada slušate Sava verujemo da poželite odmah da konzumirate ovo šumsko meso. Bez obzira na priču koja prati Čačane i naše gastronomske navike veoma je korisno da ova vrsta hrane,blago prirode ,povremeno bude obrok na vašem stolu.

Reporter/Amppress