Na marginama oktobarskog samita Evropskog saveta, razgovaralo se o situaciji na Kosovu i Metohiji. Održano više sastanaka u različitim formatima. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa evropskim liderima Emanuelom Makronom, Olafom Šolcom i Đorđom Meloni, sa kojima se prethodno sastala i delegacija iz Prištine. Usledili su novi razgovori, sa predstavnicima EU. Srbija je jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi i da ne može da prihvati članstvo u UN niti tzv. nezavisnost Kosova, rekao je Vučić posle sastanaka. Papir od 21. oktobra dobra osnova za nastavak razgovora u budućnosti, kaže Vučić i dodaje da se to odnosi isključivo na formiranje ZSO.

Vučić: Nikada neću potpisati prisustvo Kosova u UN
Predsednik Vučić rekao je da je uvek spreman da potpiše sve što je potrebno da se ispuni, kada je reč o rešavanju situacije na KiM, ali nikada prisustvo Kosova u UN i pitanje koje se tiče nezavisnosti Kosova, teritorijalnog integriteta Kosova.

“Ja sam spreman da potpišem šta god hoćete, od svega onoga što je nama potrebno da ispunimo, sem ovih stvari koje sam govorio – prisustvo Kosova u UN i pitanje nezavisnosti Kosova, teritorijalnog integriteta Kosova, to ne, sve ostalo – da”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da je ovo ponovio mnogo puta, i da ništa nije novost.

RTS