Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da će sela i manja mesta u Srbiji dobiti pokretne ambulante u kojima će raditi lekari opšte medicine koji će biti edukovani da obavljaju preglede na ultrazvučnom aparatu, rendgenu i EKG uređaju i pacijenti će tako moći da reše oko 85 odsto zdravstvenih problema zbog kojih odlaze kod doktora.Ona je navela da će te ambulante imati i malu laboratoriju i set za reanimaciju, a lekari opšte medicine će moći da intubiraju pacijenta.

“Oni u narednom periodu moraju da prođu obuke. Mala laboratorija je bitna, jer danas iz kapi krvi može da se uradi 20 analiza, a pitanje je kada će moći svi parametri. Ako dobiju i automobil, mogu da organizuju i skrininge tako što će se pacijenti voziti na pregled. Bitno je da imaju i telefone, da pacijenti uvek mogu da ih pozovu”, kazala je Grijučić za Politiku.

Ona je navela da će u tim ambulantama biti i mesta za stomatologe, dodajući da se uvidelo da je ogromna greška napravljena kada je stomatologija izbačena iz domova zdravlja.

Grujičić je naglasila kada je reč o apotekama, da ona nije neko ko smatra da država ne treba da ima svoje apoteke.

“Moramo da zadržimo barem Apoteke Beograd, pa da vidimo da od njih napravimo Apoteke Srbije, jer ćemo u protivnom doći u situaciju da će privatnici da nas ucenjuju, a to moramo da izbegnemo. Država uvek mora da ima alternativu. Ako su privatnici bolji i povoljniji, ja nemam nikakav problem sa tim, ali je sada situacija takva da postoji vrlo nelojalna konkurtencija u toj oblasti”, kazala je ona.

Ministarka je navela i da bi u drugoj polovini sledeće godine trebalo da krene realizacija projekta koji je odobrila Svetska banka, a to je da pored ambulanti budu stanovi za zdravstvene radnike.

“Prilikom obilaska sela u opštini Smederevska Palanka videla sam da postoje dobre ambulante koje su napuštene i koje treba samo obnoviti, a odmah uz njih su lepe kućice u kojima su nekada stanovali zdravstveni radnici. Ako sve bude u redu 2029. bi ovo bilo realizovano. Najmanji problem je napraviti montažne objekte, mnogo je važnije obučiti ljude da rade sa raznim aparatima”, kazala je Grujičić.

Ona je dodala i da su ranije obuke za rad na aparatima trajale mnogo duže, a da je sada to znatno kraće jer su aparati savremeniji.Ministarka je najavila i da će od marta naredne godine biti revidirane i sve liste čekanja i da će pacijenti lakše da zakazuju preglede.

“Na svakih 15 minuta može da se uradi jedno snimanje na skeneru. Dakle 48 pacijenata može dnevno da bude snimljeno. Na magnetnoj rezonanci za 12 sati može da se uradi 24 pregleda. Bolja organizacija rada i novi uređaji će smanjiti liste čekanja”, kazala je Grujičić.

GZS/REPORTER