Elektrodistribucija Srbije uložila je oko 50 miliona evra u rekonstrukciju niskonaponske mreže i za manje od godinu dana

obnovila oko 2.500 kilometara mreže na distributivnim područjima Niša, Kraljeva i Kragujevca, koja obuhvataju 20 lokalnih samouprava u Srbiji.
– To je upravo onaj deo mreže sa kojim svi mi kao građani imamo neposredan kontakt. Rekonstrukcijom se rešavaju višedecenijski problemi koji su posledica nedovoljnog ulaganja, a koje su građani osećali kroz prekide napajanja prilikom vremenskih nepogoda, kvarove na uređajima u domaćinstvu, pa i opasnost od neizolovanih provodnika. Završetkom ove investicije Elektrodistribucija Srbije omogućila je građanima kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom, sa manje kvarova i prekida u snabdevanju, i ujedno stvorila uslove za značajne uštede u daljem poslovanju – rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.
Rekonstrukcija niskonaponske mreže, odnosno zamena više od 34.000 drvenih stubova betonskim i zamena neizolovanih provodnika samonosećim kablovskim snopom, doneće značajne uštede Elektrodistribuciji Srbije.
– Oko milion evra na godišnjem nivou će uštedeti Elektrodistribucija Srbije smanjenjem tehničkih gubitaka, odnosno rasipanja energije koja nije ni stigla do građana, troškova pregleda održavanja mreže i seče rastinja, dok će građani imati pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje – navela je ministarka.
Loša mreža ograničavala je i mogućnosti za priključenje novih kupaca, posebno sa povećanjem broja zahteva građana za priključenje solarnih panela koje postavljaju na krovovima.
– Broj kupaca-proizvođača i instalisana snaga solarnih elektrana na krovovima povećana je šest do sedam puta u prethodnih godinu i po. Danas na mreži imamo više od 3.000 kupaca-proizvođača, ukupnog kapaciteta većeg od 50 MW, a rekonstrukcijom mreže stvoreni su uslovi za priključenje novih kupaca i povećanje snage kod postojećih – rekla je Đedović Handanović.
Rekonstrukcija niskonaponske mreže samo je deo ukupnih ulaganja u elektrodistributivni sistem, za koje je ukupno predviđeno oko 440 miliona evra, što su istorijski najveća ulaganja u ovaj deo energetskog sistema.
– Od oktobra prošle godine, ugrađeno je više od 200.000 pametnih brojila, što će takođe uticati na manje gubitke na mreži i kvalitetniju uslugu za potrošače. U zamenu transformatora uloženo je oko 20 miliona evra, a do kraja 2023. zamenjena su 723 manja transformatora, kao i pet velikih, a preostalih 11 velikih biće zamenjeno do kraja leta – istakla je Đedović Handanović.

GZS/REPORTER