Ivanjica – Nebo nad Srbijom prethodnih dana bilo je nemilosrdno. Olujno nevreme praćeno jakim gradom napravilo je ogromnu štetu na kućama, automobilima, voćnjacima i baštama u skoro svim delovima Srbije. Prvi na liniji odbrane, po oluji i kiši svakako su protivgradni strelci koji su prethodnih dana dan i noć u pripravnosti.

Svi protivgradni strelci iz Ivanjice hitno po naređenju kreću na svoje položaje. Kad dobijemo dojavu, sve se ostavlja i „leti“ se na protoivgradnu stanicu, kako bi u najkraćem roku dejstvovali. Prethodnih dana samo u jednoj intervenciji ispalio sam 11 projektila u oblake koji su dolazili iz pravca Katića i Mučnja. Zahvaljujući tome naš ovde kraj prošao je bez većih posledica, dok su sela Brezova i Anatema gore prošli od nas, kazao je strelac Miroslav Cvetković iz sela Maskova.

Protivgradna stanica u selu Maskova, opština Ivanjica – foto: Jovan Nikolić

Ovaj Ivanjičanin poslom protivgradnog strelca bavi se 15 godina i kako kaže kašnjenje u dejstvu nije reč koju poznaju ni on, ni njegove kolege. Posao nije toliko težak fizički, koliko je odgovoran. Tokom sezone poprilično udaljavanje od kuće i stanice je nemoguća misija.

Mi se nadamo da nas više neće zadesiti ovakvo nevreme tokom sezone, kao što je bilo pre neki dan. Vidim da ima ljudi koji na veliki praznik rade, nadamo se da će nam to Bog oprostiti, a mi protivgradni strelci nismo svemogući da možemo zaštititi baš sve, dodaje Miroslav.

Rade Ćirović, meštanin sela Maskova

Meštanin sela Maskova Rade Ćirović dodaje da su svesni odgovornosti koje protivgradni strelci imaju u svojim rukama, nije lako štititi na desetine hektara pod zasadim raznih kultura u  našem selu, sada su na red stigle maline koje su trenutno u fazi najintezivnijeg branja. 

„Pucalo je sa svih strana, pomislili smo da je vrag odneo šalu, ali uspešno su razbijeni oblaci. Video sam da su jutros rano na stanicu doneli novih 15 raketa za nove nepogode da se branimo ali nadam se da neće biti potrebe za novim dejstvima dok ne preodje sezona branja malina”,  dodao je Ćirović.