Čačak – Trinaesti Dani srpske kajsije biće održani u Miokovcima 28.i 29.juna. Domaćin manifestacije je profesor dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo,a organizatori su, pored Centra za negovanje tradicije MZ Miokovci i i Udruženje Miokovačka kajsija. Nakon Liturgije u manastiru u Miokovcima svim palim žrtvama od Kosovskog boja do dana današnjeg, biće organizovana postavka izlozbe u prostojima OŠ Stepa Stepanović. Predavanje profesora Draga Miloševića na temu mera zaštite voća planirano je za petak kao i planirane kvalifikacione utakmice turnira u malom fudbalu, u organizaciji FK Miokovci. Dan kasnije, 29.juna planiran je centralni program manifestacije koji će početi u 17 sati, rekao je Zoran Rajičić, direktor Centra za negovanje tradicije.

Zoran Rajičić, direktor Centra za negovanje tradicije, Foto: Jovan Nikolić

Poselo kod lampeka planirano je u 14 sati kada će se peći rakija od kajsije, dok će žene iz Udruženja kuvati dzemove , dodao je Rajičić.

Nedeljko Radulović, menadžer Udruženja lokalne akcione grupe ČA – GM, Foto: Jovan Nikolić

Miokovci i okolna sela su područja koja su prepoznatljiva po proizvodnji kajisje,a Moravski market podržava proizvođače koji se bave preradom promocijom lokalnih proizvoda poput rakije, dzemova i marmelada kao i čokoladiranih kajsija, kaže Nedeljko Radulović, menadžer Udruženja lokalne akcione grupe ČA – GM.

Program manifestacije