U ime Ministarstva informisanja i telekomunikacija osuđujem nedavni vandalski napad na Regulatorno telo za elektronske medije.

Neprihvatljivo je da se bilo koja nezavisna institucija suočava sa ovakvim pritiscima u demokratskom društvu.

Ovaj incident pokazuje pravi karakter pojedinaca iz opozicije i njihovo nepoštovanje prema institucijama i pravilima demokratskog poretka. Radomir Lazović i njegove kolege iz opozicije moraju shvatiti da je ovakvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo.

Akcije poput one koje je sproveo Lazović osvetljavaju dublju sliku o tome kako bi sadašnja opozicija, ukoliko bi preuzela vlast, mogla upravljati državom. Ovaj čin je jasan pokazatelj da bi njihovo ponašanje bilo slično onome kako se njihov lider, Dragan Đilas, ponašao za vreme svoje najveće vlasti.

Podsećam javnost da je upravo Dragan Đilas jedan od najčešće pominjanih ličnodti u Izveštaju o pritiscima i kontroli medija u Srbiji iz 2011. godine, koji je sačinila Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

Takođe, svaki narodni poslanik, uključujući i gospodina Lazovića, ima mehanizme unutar Skupštine Srbije da iznese svoje neslaganje ili kritiku prema radu REM-a, nema potrebe da uništava njenu imovinu. Ono što kod Lazovića pokazuje dodatno neznanje je činjenica da je on narodni poslanik i da je sve vreme, koliko je proveo u Skupštini Srbije zajedno sa svojim kolegama, mogao da pokrene postupak za razrešenje članova REM-a. Kada to već nije uradio, onda ili su on i njegove kolege zadovoljne radom REM-a ili ne znaju šta su njihova ovlašćenja.

Pozivamo sve političke aktere da se uzdrže od nasilja i vandalizma i da svoje stavove izražavaju na miran i civilizovan način.

Ministar informisanja i telekomunikacija