Čačak- Meštani kablarskih sela, svečano će, prvi put zajedno, poseći badnjak ili božićne drvo na vrhu Kablara gde će se tog jutra okupiti i ujedno pozivaju sve žitelje ovog nekada zaboravljenog kraja da zajedno obeleže Badnji dan.

“Velika nam je čast što će ovog Badnjeg jutra, po prvi put u istoriji nekoliko sela zajedno sa predstavnicima grada seći badnjak u našem kraju. Već se uveliko organizujemo da dočekamo sve dobre ljude koji slave ovaj veliki praznik. Želimo i radujemo se tom danu jer nikada do sada tako nešto nije zabeleženo u bližoj i daljoj povijesti našeg kraja, a ove ljeto imamo poseban razlog da se radujemo jer je ovaj kablarski kraj vidno napredovao i verujemo da je to tek početak”, kažu meštani kablarskih visova.

Inače, planirano je da se badnje drvo poseče u Čvrkića zabranu, nedaleko od vrha Kablara, a zatim na zaravni, na parkingu pomole Bogu i svim svecima u slavu Hristovog rođenja gde će se, kako red nalaže, popiti po neka vruća rakija, a oglasiće se i trube.

Sa ovih visova je i pretposlednji patrijarh SPC Irinej, a odmah sa druge strane Kablara u srpskoj Svetoj gori zamonašen je patrijarh Pavle i nije čudo što će vrh ove planine za veoma kratko vreme postati svetionik odakle će se sa prelepog vidikovca pružati pogled na desetine kilometara naokolo.

Stižu trubači i gradonačelnik

Meštani najavljuju da na badnje jutro očekuju gradonačelnika Čačka sa kojim će zajedno poseći badnjak a zasviraće i trubači, majstora Dejana Jevđića!

GZS / Reporter