Da li je realno da 8. januar bude neradni dan pitanje je koje se ovih dana postavlja gotovo u svakoj firmi kod nas. U Srbiji zvanično ima 12 neradnih dana, kada se praznuju određeni državni, odnosno verski praznici. Tokom zimskih praznika ne radi se 1, 2. i 7. januara, a kako s vremena na vreme ispliva potreba za još nekim “off” danom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u novogodišnjem obraćanju javnosti najavio mogućnost da i 8. januar od ove godine bude neradan.

“Blic Biznis” je povodom toga razgovarao sa Rankom Savić, predsednicom Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. Ona je rekla da će sindikat uvek da podrži uvođenje neradnog dana, pa i tog 8. januara ako se to bude realizovalo.

Mislim da bi to i trebalo da se uradi, ali mnogo je veći problem od toga da li je nešto neradni ili radni dan zapravo nepoštovanje Zakona jer mnogi poslodavci teraju radnike da na taj dan rade. Ono što je još gore, da im taj dan ne plate sa uvećanom dnevnicom. Tako da, prvo to bi trebalo regulisati – smatra naša sagovornica.

Prema aktuelnom Zakonu, ako radite na Božić ili neku drugi državni praznik, imate pravo na uvećanje zarade od najmanje 110 odsto od osnovice.

Šta je tehnički potrebno da se proglasi neradana dan?
S obzirom na datum, odnosno da je danas četvrtak, iako mnogi očekuju da već za nekoliko dana bude proglešen neradan dan, to ipak nije realno sada, smetra Savićeva.

Najpre su potrebne izmene i dopune u Zakonu o radu jerje Ministarstvo rada resorno za te stvari. Vlada bi u tom slučaju trebalo da donese nekakvu uredbu ili sličan dokument kojim bi se taj ponedeljak prograsio za neradan dan, pa sledi objavljivanje odluke u Službenom glasniku rekla bih, ali u svakom slučaju, ne može se stići sada – rekla je Ranka Savić.

Istakla je da su predsednikove najave u novogodišnjem obraćanju na nivou predloga o kojem tek treba raspravljati, a ne nekakve zvanične odluke.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva je izjavio:

Videćemo može li Vlada Srbije da donese takvu odluku i da dan posle Božića, odnosno 8. januar bude neradni dan. Ionako tada niko ne radi. Ostaje da vidimo da li možemo to zakonski da formalizujemo i kako da tu odluku izvedemo i šta možemo da uradimo.

“Srbi nisu najveći neradnici”
Na pitanje koliko zemlje u Evropi imaju neradnih dana, odnosno gde je Srbija u pređenju sa njima, naša sagovornica odgovara da smo mi zemlja sa najmanjim brojem neradnih dana.

Mi smo među državama sa najmanjim brojem radnih dana u odnosu na zemlje Evropske unije. Sve one priče kako Srbi samo praznuju i ne rade su apsolutno netačne jer mnogo više od nas praznuju ostale zemlje, pimera radi, Nemačka, Francuska i Švajcarska – objašnjava ona.

Prema njenim rečima, skandinavske zemlje prednjače kada je reč o slobodnim danima jer što je veći standard, više se pažnje posvećuje zaposlenima, odnosno građanima i njihovom zadovoljstvu življenja. “Što je zemlja siromašnija, u njoj se više radi i manje se razmišlja o tome”, navodi ona.

U tom kontekstu je napravila paralelu sa tim da sve više zemalja Evrope uvodi i skraćenu radnu nedelju i šestočasovno radno vreme, što ide u prilog brizi o građanima i njihovom sadržajnijem životu, zaključuje Ranka Savić.

Prema podacima sa sajta Buka, jedini izuzetak navodno predstavlja Velika Britanija u kojoj ne postoje neradni plaćeni dani, čak ni kada su u pitanju državni praznici, ali im je to nadoknađeno na drugi način jer oni godišnje imaju 28 dana odmora. Broj zvaničnih neradnih dana varira od 11 do 16 u nekim evropskim zemljama.

Radno i neradno praznovanje
U Srbiji postoje praznici koji se obeležavanju obustavom rada kao i oni koji se slave radno uz prigodne svečanosti. Povod su društvene ili verske prirode. Ukoliko datum državnog praznika padne za vikend, onda se zvanično obeležavanje prebacuje za prvi radni dan posle toga.

Postoje i praznici koji se u javnim institucijama i školama našoj zemlji slave radno. To su Sveti Sava (27. januara), zatim Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu (22. aprila), Dan pobede (9. maj), Vidovdan (28. juna), kao i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu (21. oktobra).

Zakon o radu zaposlenima pravoslavne veroispovesti propisuje slobodan dan za obeležavanje krsne slave. Vernici drugih veroispovesti takođe imaju slobodne dane za velike praznike, s tim što za sve važi pravilo da, ukoliko padne za vikend, nema prenošenja na prvi radni dan.

Kalendar neradnih dana u Srbiji
Posle novogodišnjih i bižićnih praznika, dakle 1, 2. i 7. januara, prvi neradni dani za zaposlene u Srbiji dolaze za Dan državnosti 15. i 16. februara. Zatim, do proleća nema nikakvih državnih praznika.

Onda dolazi Praznik rada koji se praznuje 1. i 2. maja. Zatim slede vaskršnji praznici od 3. do 6. aprila te bi onda moglo da se spoji i do 6 neradnih dana.

Nakon toga prvi državni praznik koji se obeležava neradno je Dan primirja 11. novembra 2024.

Pripadnici islamske zajednice imaju slobodan dan Prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna. Pripadnici jevrejske zajednice 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Reporter/Blic