U organizaciji naše ambasade u SAD, senatorima i kongresmenima biće prikazan film Radoša Bajića o najvećoj akciji spasavanja savezničkih pilota tokom Drugog svetskog rata

Film „Heroji Halijarda” Radoša Bajića, inspirisan najvećom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, podseća na vreme kada su Sjedinjene Američke Države i Srbija stajale rame uz rame. Tako će i Bajić večeras stajati pored američkih kongresmena i senatora na Kapitol Hilu, što će, prema rečima autora, biti prvi film sa prostora bivše Jugoslavije koji je prikazan u Kongresu SAD.

– Svečana projekcija biće održana u velikoj sali Kongresa, gde se kroji sudbina sveta. Ovo je veliko priznanje koje delim sa 480 članova ekipe koja je radila na filmu. Priznajem da sam kao neko ko bezgranično voli svoju zemlju, pomalo i ponosan. Jer ceo ovaj događaj ima veliki značaj za našu Srbiju. Filmom „Heroji Halijarda” posebno smo želeli da skrenemo pažnju svetske javnosti, a pogotovo Amerike, da su Srbi human, dostojanstven, dobročiniteljski i istorijski narod, koji ima slavnu slobodarsku tradiciju – rekao je Radoš Bajić za „Politiku”.

Dodao je da je Srbija zemlja koja zaslužuje mnogo više poštovanja, naklonosti i dobrih namera od strane najmoćnije države na svetu. Tim pre, kako kaže, što se u poslednjim decenijama čini da su im svi drugi važniji, preči i bolji.

– Uz nezaborav da su jedino nas u završnici 20. veka čak i bombardovali. Verujem da je u globalnim svetskim geopolitičkim okolnostima vreme da se te nepravde isprave. Valjda su nas zbog toga i pozvali u goste i ukazali nam veliku čast – ističe Bajić.

Kako objašnjava za naš list, koproducent filma „Telekom Srbija” ga je obavestio da ima interesovanja sa američke strane da se film prikaže u Kongresu SAD. Uz angažovanje ambasade naše zemlje u Americi, koja je organizovala događaj, to se i dogodilo.

– Moram da priznam da nisam verovao da će se to desiti, a evo nas tim povodom u Vašingtonu – zaključio je reditelj.

Nedeljko Bajić, producent filma, dodao je da očekuje da će uskoro okončati pregovore sa značajnim američkim distributerima, tako da će se „Heroji Halijarda” uskoro prikazivati u SAD, Kanadi, Australiji, kao i na Novom Zelandu.

Podsetimo, ova istorijska drama rađena je po istinitoj operaciji „Vazdušni most”, poznatoj kao „Halijard”, iz vremena Drugog svetskog rata. Četnici su 1944. evakuisali stotine američkih pilota, najviše sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca, za šta je Dragoljub Mihailović posthumno dobio odlikovanje Legija zasluga od predsednika SAD Harija Trumana. Samo spasavanje je fokus filma, ali „Heroji Halijarda” su takođe priča o našoj istoriji i složenom i zamršenom periodu nemačke okupacije.

POLITIKA