Delegacija Srbije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić boravi u Kini, gde će učestvovati na trećem Forumu za međunarodnu saradnju “Pojas i put. Predsednik Vučić kaže da je poseta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki.

Pored bilateralnih susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom i sa Van Hu Ningom, “kineskim Kisindžerom”, i drugih važnih sastanaka, u Pekingu će biti potpisano više strateških sporazuma, među kojima i sporazum o sveobuhvatnoj saradnji i slobodnoj trgovini.

Na tom važnom međunarodnom skupu očekuje se učešće zvaničnika iz 130 zemalja, među kojima i predsednika Rusije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske, Grčke, Mađarske, kao i predstavnika 30 međunarodnih organizacija.

Forum se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative “Pojas i put”, a teme su povezivanje, zeleni razvoj i digitalna ekonomija, a biće održani i tematski seminari o nesmetanoj trgovini i drugim vidovima saradnje.

Vučić: Važne stvari za nas i pokušaj da dovedemo investitore iz Kine
Predsednik Vučić je za Novosti rekao da je poseta Kini veoma važna u trenucima koji nisu nimalo laki.

“Potpisujemo nekoliko bitnih strateških dokumenata, o sveukupnoj saradnji, o slobodnoj trgovini, što je od posebnog značaja za našu zemlju. Mi smo suviše mali da bih mogao da kažem da je to izuzetno važno i za Kinu, ali za nas svakako jeste”, istakao je Vučić.

Najavio je da će biti i važnih saobraćajnih i infrastrukturnih projekata, čiji se ugovori takođe potpisuju.

“To su sve veoma važne stvari za nas, ali i pokušaj da dovedemo što je moguće više investitora iz Kine jer u prethodnom periodu smo malo uspeli da promenimo tu strukturu. Uspeli ili se tako dogodilo da veći broj ljudi i investitora dolazi iz Azije nego što je bio slučaj ranije. I dalje je Evropa dominantna, ali ne u meri u kojoj je bio slučaj ranije”, rekao je Vučić.

RTS