Njujork – Rezolucija o Srebrenici, predložena od strane Nemačke i Ruande izglasana je u Generalnoj

skupštini Ujedinjenih Nacija, gde je podržana od strane 84 države.

Sednici je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je donošenje ove rezolucije u trenutku kada su sve presude za zločin u Srebrenici odavno donate, nekome politički potrebno te da nema drugog razloga za njom.

„Zašto ste usvajali te amandmane? Samo da pokušate da prikrijete pravu istinu koja stoji iza ove rezolucije, da kažete da ona nije protiv naroda, da nije protiv nacije. Ali već smo imali sve osude, sve presude. Sve je gotovo, sve je završeno. Sada ponovo otvarate rane. Zbog čega? Zato što je to nekome bilo politički potrebno. Nema nikakvih drugih razloga”, kazao je predsednik Vučić.

On je dodao je lično otišao u Srebrenicu kako bi se poklonio žrtvama ali da je gotovo linčovan ali da je i posle tog nemilog događaja pružio ruku onima koji su taj napad organizovali.

„Ja sam lično otišao u Srebrenicu da se poklonim i da položim cveće i gotovo da sam bio linčovan. A dan posle toga sam pružio ruku onima koji su to organizovali. Ovde se ne radi o pomirenju. Ovde nije reč o sećanjima. Ovo je nešto što će samo da otvori stare rane i koje će napraviti potpuni politički haos, ne samo u našem regionu već i u ovoj Sali”, rekao je Vučić.

GZS/REPORTER