Predsednik Aleksandar Vučić, koji predvodi srpsku delegaciju na trećem Forumu za međunarodnu saradnju “Pojas i put”, sastao se u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. U prisustvu dvojice predsednika potpisan dokument o slobodnoj trgovini. Srpska delegacija potpisala je ranije danas već nekoliko bilateralnih dokumenata – o izgradnji više saobraćajnica, izvozu jabuka, modernizaciji fiksne mreže.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je potpisan u Pekingu, otvara nove vidike u odnosima dve zemlje, kao i da je inicijativa “Pojas i put” donela mnogo dobrog našoj zemlji

“Veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što imam priliku da danas budem u Pekingu. Sa mnom su i ministri Vlade Srbije, što govori o poštovanju i samoj prilici da budemo tu. U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa “Pojas i put” donela je mnogo dobrog našoj zemlji”, objavio je Vučić na Instagramu nakon susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Ponosim se našim prijateljstvom i rezultatima koje smo postigli, naglasio je Vučić.

“Hvala Vam, predsedniče Si, na ličnom angažmanu na jačanju veza naših država i naroda”, naveo je predsednik Srbije.

Sporazum o slobodnoj trgovini su potpisali ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine.

Pored tog sporazuma, potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine, kao i srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji u okviru inicijative “Pojas i put” između Vlade Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalne komisije za reformu i razvoj Dženg Šanđije.

Sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.