Danas se u Čačku, u industrijskoj zoni u Preljini, postavlja kamen temeljac za izgradnju velike nemačke fabrike “PWO“ koja posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj.

Prva serijska proizvodnja i isporuke potpisane su za oktobar 2025. godine, a nekoliko serijskih porudžbina za svetske kompanije već su ugovorene. Ukratko, to će biti rezultat Vučićeve posete Čačku koji u grad na Moravi stiže drugi put u razmaku od pet dana.

Na ceremoniji polaganja kamena temeljca pored visokog državnika prisustvovaće Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, ambasador Nemačke u Srbiji, Karlo Lazarinij, generalni direktor PWO grupe.

Plac i fabrika prostiraće se na 100 000 kvadratnih metara i u prvom naletu već naredne godine zaposliće 500 radnika, čija prosečna plata će se kretati oko 1 000 evra.

Čačak ima veliki broj radnika i izuzetnih majstora metalske struke, zahvaljujući i činjenici da u ovom gradu postoji Mašinska škola. Za rad fabrike pored škola biće uključene i lokalne kompanije, mašinske radionice i dobavljači. Ovaj gigant poznat je u svetu i po društveno-odgovornom radu, ali i velikoj pažnji koju posvećuje ekologiji.

Reporter