Bajina Bašta – Pokraj puta koji vodi od Perućca ka Mitrovcu na Tari, smešten tako da ga nijedan prolaznik ne može zaobići, nalazi se vidikovac Zelenika, sa koga se pruža možda najlepši pogled na reku Drinu. Svoje ime vidikovac je dobio po starom nazivu za reku Drinu.

„Ljudi idu u prirodu da bi uživali i da bi pobegli od zgrada. Zato smo mi pobegli iz Beograda, malo da se opustimo da porodicom”, rekao je turista iz Beograda.

Foto: Reporter

„Ima dosta vidikovaca u Bajinoj Bašti ali mislim da je ovo jedan od lepših. On je noviji, lepo je sređen i mislim da će privući dosta turista”, kaže meštanka okoline Bajine Bašte koja često posećuje ovaj vidikovac.

Foto: Reporter

Božanstven pogled sa ovog mesta pruža se na jezero Perućac, reku Drinu, Gvoždačke planine i Republiku Srpsku.

Iako vreme u kome živimo zahteva urbanizaciju ovakvih područja, cilj je da Tara ostane planina koja će svima pružiti odmor u prirodi i na čistom vazduhu.

Foto: Reporter

„Mesto na kome se Zelenika nalazi je jako zanimljivo, a sam vidikovac je atraktivnog dizajna. Sve je usmereno ka tome da uredimo određene prostore, ali da sačuvamo autentičnost i svu lepotu planine Tare”, rekao je Siniša Spasojević iz Turističke oranizacije „Tara-Drina”.

Zelenika je samo jedan od čak 11 vidikovaca koliko ih se nalazi u Nacionalnom parku Tara, a svojom pristupačnošću i pogledom koji se sa njega pruža oduševljava svakoga ko se zatekne na njemu.

Reporter