Skupština Srbije usvojila je Zakon o budžetu za 2024. godinu, po kome će u agrarnoj kasi biti 119 milijardi dinara, odnosno 105 milijardi dinara, jer će 14 milijardi dinara poljoprivrednici dobiti povraćejem novca od akciza i to 50 dinara po litru.

Dogodine će ratari imati subvencije od 18.000 dinara po hektaru, što je dvostruko više para nego proteklih godina. I mlekari će dobiti višu premiju za mleko, i umesto 15 dinara, subvencije će iznositi četiri dinara više – 19 dinara po litru.

Novčani podsticaj za držanje koza, jarčeva, ovaca i ovnova biće 10.000 dinara po grlu, a bio je 7.000 dinara.

Povećane su i subvencije za kvalitetne priplodne mlečne krave na 40.000 dinara umesto 25.000 dinara, zatim za svako grlo krmača podsticaj će biti 10.000 dinara, a bio je 7.000 dinara.

Pčelari će od Nove godine imati 1.000 dinara podsticaja po košnici, a dobijali su 800 dinara.

Živinari će imati sada subvencije od 140 dinara umesto stotinu za kokoške lakog tipa, a za kokoške teškog tipa potpora će biti stotinu dinara, umesto 60 dinara.

Prvi put posle 20 godina obnovljena je mera za očuvanje životinjskih genetskih resursa i mere za podizanje zasada vinove loze. Uveden je i podsticaj za rasadničare ruža.

Od Nove godine, podsećamo, registrovana poljoprivredna gazdinstva imaće povlasticu – jeftinije gorivo, pošto će akciza za njih biti niža 14,24 dinara, umesto 64,24 dinara.

Očekuje se da Skupština narednih dana usvoji i izmene i dopune Zakona o podsticajima i ruralnom razvoju, kojim je predviđeno da poljoprivrednici, umesto za 20 hektara, dobijaju subvencije za obradu do 100 hektara oranica, prenosi Dnevnik.

Ukoliko se ta izmena usvoji, a ne postoje razlog da je narodni poslanici ne prihvate, zemljoradnicima će biti ispunjen jedan od zahteva koji dugo traže a to je da se povećaju novčani podsticaji na površine koje obrađuju.

U regulativi izmena i dopuna Zakona o podsticajima je novina da će pravo na podsticaje imati samo oni zemljoradnici koji i obrađuju te površine, kako bi se sprečile zloupotrebe i novac stizao do onih kojima je i namenjen.

Poljoprivredi, odnosno poljoprivrednicima biće namenjen najveći deo svih subvencija – 48 odsto novca, pošto je za subvencije u agrarnom budžetu opredeljena 88,1 milijarda dinara.

Novosti