Bajina Bašta – Nedaleko od manastira Rače, skriveno stoletnom šumom nalazi se vrelo Lađevac, čiji se huk vode nadaleko čuje. Meštani sela na padinama Tare sa kolena na koleno prenose predanje o čudotvornosti ove vode, a priča se da je njena lekovitost stizala čak i na druge kontinente.

foto Reporter vrelo Lađevac
Ova voda ima konstantnu temperaturu od 18 stepeni. Imamo podatke još iz 17. veka da je na karavanskom putu koji je ovim prostorima prolazio i vodio za Carigra, da su tada prodavali ovu vodu jer je lečila šugu i u mešinama stizala čak do Azije. Po predanju starih žena, voda sa prvog izvora je za žene koje ne mogu da ostanu u blagoslovenom stanju. Ja sam pitao kako ova voda leči, pa su mi rekli da samo treba tri puta da je popiju. Drugi izvor leči kožna oboljenja”, priča Blagojica Ristić, hroničar ovog kraja koji se i sam, kao mali dečak uverio u lekovitost vode sa ovog vrela.

foto Reporter Blagojica Ristić
„Dobro se sećan dečak kad sam bio, majka me je poslala da u bardaku donesem ove vode kući, jer su se ošugali prasići. Majka ih je tom vodom oprala i šuga je nestala”, tvrdi Blagojica.
Vrelo Lađevac ima i treći izvor za čiju vodu se kaže da je blagotvorna za oči.

foto Reporter
„Nekada davno o prazniku svetog Jovana nije se izvoru moglo prići od žena sa decom kojoj su ispirale oči lekovitom vodom”, kaže Blagojica.
Od samog manastira do lekovitog izvora ima nepun sat hoda dobro obeleženim stazama koje su nekada davno koristili i monasi Račani.
„Prethodnih godina u saradnji sa ministarstvom turizma, dobili smo preko četiri miliona dinara da se put od manastira Rača do skita svetog Đorđa i vrela Lađevac sredi, da se mostići urede, staza obeleži, da bi se stvorio jedan lep ambijent za šetnju kroz netaknutu prirodu. Ovo je staza monaha Rača i pored toga što je ovo priča o prirodi ovo je i priča o kulturnom nasleđu manastira Rača i njegovoj prepisivačkoj školi”, kaže Siniša Spasojević iz TO „Tara-Drina” Bajina Bašta.

foto Reporter Siniša Spasojević TO Bajina Bašta
Bila voda vrela Leđevac lekovita ili je to samo legenda iz nekih vremena kojih odavno nema, poseta ovom mestu magičnih osobina ispuniće čoveka lepim osećanjima i pozitivnom energijom.

Reporter