Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetiće danas Beograd, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Kako je najavljeno iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić i Fon der Lajen imaće najpre tet-a-tet razgovor u Palati Srbija, a zatim i sastanak sa članovima dveju delegacija.

Vučić je sinoć izjavio da će tokom celog dana imati razgovore sa Fon der Lajen o svim važnim pitanjima za Srbiju.

“Imaćemo razgovore sutra tokom celog dana i celo veče. Osim zvaničnih razgovora, i onoga što saopštimo javno, imaćemo razgovore u četiri oka i posle za večerom o važnim pitanjima za Srbiju”, rekao je on na TV Hepi.

Fon der Lajen u Beograd dolazi u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu koju je počela u nedelju u Skoplju, a kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region.

Ona je juče boravila i u Prištini gde je na konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani zatražila da Kosovo pruži priliku formiranju ZSO, a Srbija da prihvati de fakto priznanje Kosova.

Fon der Lajen se prethodno u Skoplju sastala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim gde je ponovila da EU planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra.

Fon der Lajen će danas pre podne posetiti Crnu Goru, a balkansku turneju završiće sutra u Bosnu i Hercegovinu.

Kurir.rs