Za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji danas se završava zimski raspust i počinje drugo polugodište. Novi kratak raspust sve učenike očekuje za Dan državnosti – 15. i 16. februara. Prolećni raspust trajaće od 29. aprila do 6. maja, a obuhvatiće obeležavanje Prvog maja i pravoslavnog Vaskrsa.Školska godina se za osnovce završava 14. juna, a za učenike srednjih škola nedelju dana kasnije – 21. juna.

Učenici četvrtog razreda gimnazija u školu će ići do 24. maja, dok će se za učenike završnih razreda srednjih škola školska godina okončati 31. maja.Oko 800 policajaca blizu škola angažovano u akciji pojačane kontrole saobraćaja
Povodom početka drugog polugodišta, saobraćajna policija nastavlja intenzivnu akciju kontrole bezbednosti saobraćaja, u kojoj je angažovano 800 policajaca u neposrednoj blizini svake škole.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja sa pojačanom kontrolom i prisustvom u zonama osnovnih, ali i srednjih škola koje gravitiraju ka prometnijim saobraćajnicama”, rekao je za Tanjug Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.On je precizirao da će se vršiti kontrola brzine kretanja vozila, pre svega da bi se zaštitila najmlađa populacija koja posle dužeg vremenskog perioda dolazi u školu.

“Ovu aktivnost sprovodi zajedno Uprava saobraćajne policije i Uprava policije. Pored saobraćajnih policajaca biće i policajci opšte nadležnosti. Pre svega će se voditi računa o bezbednom dolasku i odlasku najmlađe populacije osnovaca, kao i srednjoškolaca. Angažovano je 800 policajaca da budu neposredno pored škola”, rekao je Belencan.Belencan je izjavio da MUP nastavlja i vaspitno-preventivni rad, to znači da će u drugom polugodištu biti obrađene teme sa učenicima 3. i 4. razreda, prvo polugodište se radilo sa 1. i 2. razredom, a od aprila kreće edukacija i sa starijim razredima – 7. i 8. da bi se ušlo u aktivnosti “bezbedna matura”.

“Ova školska godina se radi po posebnom načinu organizovanja jer su određene aktivnosti nastale zbog nemilih događaja, ali kada govorimo o našem prisustvo prošireno je i na period drugog polugodišta da bi se održao nivo bezbednosti koji je postignut”, rekao je Belencan.

On je napomenuo da se “može reći da je smanjen broj prekršaja u odnosu na period 2021. godine koji su izvršeni u saobraćaju u zonama škola.I kada govorimo o bezbednom prevozu dece, treba podsetiti da je obavezno da deca budu u dečijem sedištu ukoliko su niža od 1.35 metara.

Reporter/B92