Početkom priprema za prolećnu setvu, ovih dana je na lokalnim putevima povećan broj traktora, a kako je za Tanjug

rekao pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić svake godine u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori pogine oko 30 lica, zbog čega je važno obratiti posebnu pažnju i primeniti poseban oprez.
„Svake godine pogine oko 30 lica u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori, oko 350 bude povređeno. Ovi podaci nam govore da moramo detaljno da analiziramo zašto dolazi do ovog problema, tako da moramo priznati da preko 80 odsto naših traktora su stari preko 20 godina – imamo akcenat na tehničku ispravnost”, rekao je Ilić.
Kada se analiziraju uticajni faktori, dodaje Ilić, po pitanju smrtnog ishoda u 60 odsto slučajeva je to usled prevrtanja traktora, odnosno saobraćajna nezgoda sa jednim vozilom.
„Kada analiziramo povređene, dolazimo do podatka da je u preko 50 procenata sluačjeva to bilo sa najmanje dva vozila, prilikom sustizanja”, rekao je Ilić.
Agencija analizira i period godine kada se najviše dešavaju ovakve nesreće, i Ilić ističe da je reč upravo o vremenskim prilikama sa smanjenom vidljivošću i kišom – u proleće i jesen.
„Naročito u jesenjim mesecima, a i kada su ovi meseci kada počinju radovi, u tim mesecima treba obratiti posebnu pažnju. Takođe, problem je najčešće brzina, u preko 40 odsto slučajeva uticajni faktor brzina je dominantna. Alkohol takođe, i kod vozača traktora i kod ostalih učesnika u saobraćaju”, ukazao je Ilić.
Na trećem mestu, dodaje, je pogrešno izvođenje radnje u saobraćaju od strane učesnika.
„Savetujemo traktoriste, naročito i njihova udruženja, da zajedničkim snagama utiču na vozače traktora – da uvek imaju ispravan traktor, provere da li imaju uređaje za svetlosnu signalizaciju i da li su ispravni, naročito one koji omogućavaju vidljivost od strane drugih učesnika. Svakako da voze bez uticaja alkohola, da poštuju brzinu kretanja”, poručio je Ilić.
Ističe da je izuzetno važno da vozači traktora izvrše precizno uveravanje da je određena radnja bezbedna.
„Važno je da se precizno uvere da mogu bezbedno da izvrše određenu radnju imajući u vidu da su najčešće nezgode zbog pogrešne procene saobraćajne situacije. Nadamo se da će ovi saveti našim dragim poljoprivrednicima da pomognu da budu bezbedni u saobraćaju”, rekao je Ilić.

Tanjug