Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, u Nacionalni registar upisano je još 6 elemenata „živog nasleđa“ Srbije. Na inicijativu Narodnog muzeja u Čačku, među njima su se našli i sarački zanat i plivanje za Bogojavljenski krst.

Iako su oprema za konje, pse i lov, sve traženiji sve je manje majstora koji takve predmete od kože ručno izrađuju. Perko Kuvekalović iz Čačka jedan je od sarača koji čuvaju stari zanat.

Sve se radi ručno baš je ručna proizvodnja ručno pravimo i alate prilagođavamo sebi i radi se ručno zato što ne može mašina da uradi neke stvari te opreme za konje nema mašina da bi to uradila mora da se radi ručno – objašnjava Perko Kuvekalović, sarač iz Čačka.
Uz sarački zanat na listi vrednog kulturnog nasleđa Srbije je i plivanje za Bogojavljenski krst. Pre dve decenije ta običajna praksa u Čačku obnovljena je skromno, sa samo dva takmičara. Kao i u drugim mestima širom Srbije iz godine u godinu bilo je sve više učesnika, pa je jednom zabeleženo i 148 plivača.

Mi smo se sve ove godine trudili da manifestaciju održimo u duhu srpske tradicije, srpske srpske vere. Tako da su na tim takmičenjima i naši učesnici kako momci tako i devojke često ispoljavali razne gestove viteštva, lepog ponašanja i odanosti srpskoj veri i tradiciji – kaže Dragan Savković, organizator Plivanja za Bogojavljenski krst.
Jedinstvena celodnevna manifestacija u Čačku povodom jednog od najvećih hrišćanskih praznika pored jutarnje liturgije i plivanja u Zapadnoj Moravi, na Bogojavljenje, obogaćena je i duhovnom akademijom.

I upravo zbog toga inicijativa je potekla ovde iz Narodnog muzeja iz Čačka tako da je nekoliko godina se radilo na obnovi podataka na obradi podataka vezanih za ovaj element i naravno nacionalni komitet prošlo je čitavu proceduru i na kraju nacionalni komitet NKN-a pri Ministarstvu kulture i taj element upisao na našu nacionalnu listu – kaže Snežana Ašanin, etnolog Narodnog muzeja u Čačku, regionalni koordinator za NKN za centralnu Srbiju.
Plivanje za Bogojavljenski krst i sarački zanat ukorenjeni u tradiciji, ali i kao održivi elementi živog kulturnog nasleđa ne samo u zapadnoj Srbiji, sada su među više od 60 elemenata upisanih u Nacionalni registar srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Izvor: RTS