Period od početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broj požara na građevinskim objektima, a MUP Srbije zbog povećanog broja požara u domovima je uputio apel građanima da budu oprezniji i kako da se zaštite.

Kako navode u apelu, razlog požarima u domovima su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektro-instalacija i neispravni električni uređaji. Svi ovi uzroci mogu se svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sektor za vanredne situacije apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela – navodi se u apelu MUP-a.

Ističu i da apeluju na sugrađane da obrate pažnju na to da tokom grejne sezone ne odlažu pepeo u plastične kontejnere i u blizini gorivog materijala; ne ostavljaju malu decu bez nadzora u prostoriji sa šporetom ili pećima koje imaju ložište na čvrsto gorivo ili električnom grejalicom; ne ostavljaju uključene električne uređaje bez nadzora, i da ih isključe kada izlaze iz kuće.

U slučaju da primete požar u građevinskim objektima apelujemo na građane da odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193 i slušaju savete vatrogasaca – spasilaca – podvlače iz MUP-a.

Reporter/Kurir