Tokom prethodna dva meseca često smo čuli da su oboreni temperaturni rekordi, a preliminarni podaci pokazuju da je oktobar bio najtopliji u poslednjih 100 godina. Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović kaže za RTS da prve prognoze pokazuju da ćemo imati i nešto topliju zimu, ali da nam neće nedostajati ni kiše ni snega.

Goran Mihajlović navodi da će nam početak novembra doneti nešto svežije vreme u odnosu na prethodni period, ali da će temperature biti malo iznad prosečnih vrednosti.

Na pitanje hoćemo li imati obilnije padavine, Mihajlović kaže da će biti kiše i to negde između 20 i 30 milimetara dnevno, posebno u petak i subotu. Ističe i da se zbog suvog perioda koji je za nama ne očekuje da te padavine donesu neke probleme.

U oktobru prosečna temperatura bila 18 stepeni
Ukazuje da su septembar i oktobar bili topli značajno iznad proseka, kao i da je prema preliminarnoj računici u oktobru temperatura bila pet ili preko pet stepeni viša u odnosu na prosek.

“Ono što prema mesečnim izgledima očekujemo u novembru jeste topliji novembar, dakle srednja temperatura bi bila nekih dva stepena iznad onih višegodišnjih vrednosti i srednja maksimalna bi se kretala između 11 i 14 stepeni, dok bi padavine bile u granicama višegodišnjih vrednosti, što za novembar iznosi između 40 i 70 milimetara po kvadratnom metru”, kaže Mihajlović.

Hoće li biti snega u novembru

Govoreći o tome možemo li sneg očekivati u novembru, Mihajlović navodi da je za sada izvesno da ga neće biti u prvoj polovini novembra.

“Pored toga neki srednji datum, kada uzmemo sve datume kada je padao prvi sneg u istoriji i nađemo srednju vrednost, to je 23. novembar kada je reč o Beogradu i u tom smislu po statistici možemo očekivati. S obzirom na samu fiziku i procese u atmosferi koje uslovljavaju snežne padavine, nekih pet do sedam dana za pouzdanu prognozu snega će ipak biti potrebno. Tako da za sada ne možemo reći da očekujemo neki značajniji sneg u novembru”, objašnjava Mihajlović.

Kakva će biti zima

Na pitanje kakva će nam biti zima, Mihajlović kaže da prve i preliminarne prognoze ukazuju da ćemo imati nešto topliju zimu od proseka.

“Ali sa padavinama koje bi bile iznad onih višegodišnjih vrednosti, dakle između 120 i 180 milimetara, u jugozapadnoj Srbiji i do 200 milimetara. Što znači da neće nedostajati ni kiše ni snega ove zime, s obzirom da prethodnih nismo baš imali puno snega”, zaključuje Mihajović.

RTS