Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su većinom glasova “Rezoluciju Evropskog parlamenta o nedavnim dešavanjima u dijalogu Srbija–Kosovo”. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da Rezolucija nije samo poruka za jednu stranu već da šalje poruku da prošlost mora da se prevaziđe kako se ne bi ponovila i da se u njoj ističe podjednaka odgovornost Beograda i Prištine.

Evropski parlament je većinom glasova na sednici u Strazburu usvojio rezoluciju koja poziva na uvođenje mera protiv Srbije, ciljane sankcije protiv pojedinaca odgovornih za sukob u Banjskoj i zamrzavanje IPA fondova, ako istraga dokaže direktnu povezanost Beograda sa događajima od 24. septembra.

Rezolucija iza koje je stalo pet najvećih političkih grupa, uključujući evropske narodnjake, socijaliste i socijaledemokrate, liberale i zelene, poziva Beograd i Prištinu da ne preduzimaju nikakve jednostrane akcije koje mogu da ugroze mir i stabilnost regiona i da aktivno rade na mirnom razrešenju sporova, kroz dijalog pod okriljem EU.

Evropski parlament nema ovlašćenja za odluke o sankcijama, spoljnoj politici i proširenju EU, ali usvojene rezolucije odražavaju politički stav jedne od tri glavne institucije Unije i upućuju se kao preporuka Evropskoj komisiji i državama članicama.

Rezolucija traži od dve strane da u potpunosti primene sporazum iz Brisela i Ohrida o putu ka normalizaciji i ističe žaljenje što Srbija nije potpisala ove sporazume.

Evropski parlament poziva Prištinu da “bez odlaganja formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013 i 2015. godine, ustavom Kosova i presudom kosovskog Ustavnog suda”.

Naglašeno je i da je od ključne važnosti održavanje prevremenih lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova. Pozivaju se vlasti da osiguraju puno učešće svih političkih partija na slobodnim i demokratskim izborima.

“Srbija treba da javno podrži učešće kosovskih Srba, nakon što je Srpska lista već najavila da će učestvovati bezuslovno”, piše u rezoluciji.

RTS