Čačak – Rekonstrukcija centarlne gradske ulice u Čačku trebalo bi da bude završena sledećeg meseca.

„Do sredine juna trebalo bi da završimo radove, Ulica Župana Stracimira, osnivača grada Čačka, pešačka zona posle 70 godina, ponovo ovaj deo u najužem gradskom jezgru pretvaramo u pešaku zonu. Završili smo i donji i gornji deo Gradske rupe. Takođe, i jedan prelep sadržaj kod Rimskih termi, kao i njih same i jedan okolni prostor sa fontanom, završavamo i rekonstrukciju postojeće fontane na Gardskom trgu. Imaćemo potpuno zuređen centar grada. Biće i drvored, negde oko 50 stabala u centru grada, naravno i dodatni sadržaj u samoj Gradskoj rupi”, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.
S obzorom na to da je Čačak grad košarke, gradi se i muzej posvećen svim ljubiteljima sporta.

„U sklopu uređenja centralnog i gradskog jezgra, dobili smo Etnografski muzej prvi put u našem gradu, to je Hažića kuća koja je, naravno, kruna prve Nacionalne prestonice kulture koje smo bili prošle (2023) godine. Za nekih sedam dana otvaramo i Muzej SPC u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, našem najstarijem objektu iz XII veka. Kruna svih napora i zajednička saradnja sa Ministarstvom kulture pre svega i Vladom RS osnovan i jedinstven Muzek košarke u staroj Sokolani”, izjavio je gradonačelnik.

Pored gradskog, grad takođe brine i za seosko područje.

„U dosadašnjih osam godina više od 500 kilometara asfaltiranih puteva na seoskom području, ove gdoine planiramo da uradimo oko 100 kilometara i naravno tendencija je da se ravnomerno razvijajaju i centar grada, ali i seosko područje. Takođe, i vodosnabdevanje u najudaljenijim selima grada Čačka, a što se samog grada tiče završetak Bulevara Vojvode Putnika žile kucavice i prva vaza Bulevara Sinđelićeve ulice. Domovi kulture na seoskom podučju, juče smo otvorili 53. sportski teren na otvorenom i u gradu i u selu, sedam potpuno rekonstruisanih Domova kulture na seoskom području, naš Kulturni centar u novom ruhu. Potpuni digitalizovan, automatizovan, mnogo investicija i u gradu i u selu i nastavljamo dalje i imamo u planu da uradimo ovde na kraju ove ulice, odnosno, kod taxi stanice Javnu garažu, ali pripremamo i projekat za još jednu u Sinđelićevoj ulici”, zaključio je gradonačelnik Todorović.

GZS/REPORTER