Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) u okviru kampanje „Na maturu bez automobila” apeluje na maturante širom Srbije da za odlazak i povratak sa maturskih proslava ne koriste automobile u svojstvu vozača. Kampanja je pokrenuta 2014. godine, na inicijativu nastavnika i učenika Politehničke škole u Kragujevcu, u želji da skrenu pažnju svojih vršnjaka, ali i javnosti, kako se više nikad ne bi ponovilo ono što se desilo u jednoj maturskoj noći u Kragujevcu, kada je smrtno stradala grupa maturanata vraćajući se sa maturske večeri, saopšteno je iz te Agencije. Kampanja čija je ovogodišnja poruka „Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!”, je namenjena maturantima širom Srbije s obzirom na to da se bliži vreme održavanja maturskih večeri, Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije je pozvala lokalne samouprave da se priključe realizaciji aktivnosti u okviru ove kampanje.

Ove godine se za zajedničku realizaciju kampanje prijavilo 56 lokalnih samouprava, a očekuje se učešće više od 12.000 mladih. Na teritoriji Srbije u saobraćaju svake godine život izgubi oko 100 mladih ljudi i biva povređeno oko 6.100 mladih osoba.

Drugim rečima, u proseku, skoro svakog vikenda pogine dvoje mladih u saobraćajnim nezgodama i svakoga dana bude povređeno oko 17 mladih. Samo prošle godine poginulo je 89 mladih ljudi, što je više od osam fudbalskih timova, zato kampanja ima za cilj da ukaže na to koliko je važno bezbedno učestvovanje u saobraćaju.

Putem ove kampanje mladi će moći da se informišu o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i načinima kako ih izbeći, kako bi se uticalo na usvajanje pozitivnih stavova i smanjenje stradanja mladih u saobraćaju. Ako se uzme u obzir specifičnost ciljne grupe koja je u fokusu ove kampanje, cilj je da se promovisanjem ispravnog ponašanja stvori novi obrazac ponašanja mladih ljudi, koji treba da dovede do smanjenja stradanja na putevima, posebno u periodu kada imamo pojačanu konzumaciju alkohola usled maturskih proslava.

Aktivnosti koje se u okviru kampanje realizuju u lokalnim samoupravama podrazumevaju tribinu za mlade čiji je koncept takav da, pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja, u okviru kojeg se mladima ukazuje na stanje bezbednosti mladih u saobraćaju i rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju, mladi imaju priliku da čuju i ličnu priču osobe koja je preživela saobraćajnu nezgodu usled koje je zadobila teške telesne povrede i trajni invaliditet.

U okviru ovih aktivnosti uključena je i vežba sa tzv. „pijanim naočarima” koja za cilj ima da mladima ukaže na percepciju i negativne uticaje na rasuđivanje u alkoholisanom stanju.

Kampanja „Na maturu bez automobila” zvanično je otpočela danas u Kniću, gde je održana tribina za učenike trećeg i četvrtog razreda Srednje škole „Dobrica Erić”. U narednim danima, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije održaće tribine širom Srbije, u svim lokalnim samoupravama koje su uzele učešće u kampanji, prenosi Tanjug.

Tanjug