Osnivač Fondacije Braća Karić, Bogoljub Karić izabran je za predsednika Međunarodnog komiteta Nikola Tesla,

saopšteno je na simpozijumu u Atini, prenosi FoNet.
Karića je za predsednika na Simpozijumu, u organizaciji Centralnog grčkog aneksa Svetskog filozofskog foruma (VFP), Unije za kulturu i razvoj (ENPAN) i Međunarodnog društva grčkih pisaca uz podršku OPANDA, predložio profesor Džefri Levet.

On je podržao izbor Bogoljuba Karića za predsednika Komiteta, a tom prilikom Ilon Mask je izabran za počasnog predsednika Komiteta.

Levet je istakao da je Bogoljub Karić stvorio međunarodno priznate uslove za efikasan način promovisanja svojih ideja etničkog pomirenja i mira. Istakao se razvojem regionalnih ekonomskih projekata i kreiranjem projekata u realizaciji ključnih egzistencijalnih uslova zajednice u oblastima izraženih međuetničkih tenzija, a ideja modernizacije i ekonomske saradnje kao poluge za pokretanje stvaranje pozitivnih odnosa i izgradnju novih zajedničkih perspektivnih interesa. Međunarodni filozofski forum prihvatio je ove predloge i ugradio ih u Odluke 14. simpozijuma.

Predstavnici Fondacije braće Karić iz Srbije predstavili su svoju inicijativu za osnivanje Međunarodnog komiteta Nikola Tesla, koji bi radio na promociji naprednih naučnih, mirovnih i humanitarnih ideja u svim zemljama sveta.

Simpozijumu su prisustvovali ugledni akademici, profesori i intelektualci, koji se bave savremenom filozofskom mišlju.

Tokom trodnevnog rada foruma, aktivno su debatovali učesnici iz Grčke, Velike Britanije, SAD, Kanade, Japana, Kine, Nemačke, Bugarske, Švajcarske, Srbije, Nigerije, Ugande, Filipina i Indonezije.

Ovogodišnji 14. Dijalektički simpozijum Međunarodnog filozofskog foruma održan je pod nazivom „NAJBOLjE FILOZOFSKE IDEJE KOJE TREBA DA OBRAZUJU, KONSOLIDUJU I UJEDINE ČOVEČANSTVO“.

U uvodnom izlaganju, profesor Stiven Roj izneo je pogled na najizazovnije svetske krizne probleme i moguće načine njihovog rešavanja.

Posebno je naglašen značaj savremene filozofske misli koja treba da obezbedi slobodu čoveka, jednakost i pravo na dostojanstven život, što predstavlja trajnu obavezu za čovečanstvo, kao i zaštitu životne sredine od zagađenja i klimatskih promena.

Profesori D. Polatos, E. Maragianou i M. Anthi sa Nacionalne akademije Grčke predstavili su svoje naučne radove i razmišljanja, baveći se aktuelnim saznanjima iz oblasti visokih tehnologija, koja mogu uticati na unapređenje filozofska misao, obrazovanje i dosledna primena novih naučnih dostignuća u oblasti medicine, digitalnih tehnologija, telekomunikacija, mašinstva i veštačke inteligencije. Takođe je posebno konstatovano da su povelje i rezolucije UN i Uneska obavezujuće za sve zemlje sveta i da se samo njihovom bespogovornom primenom može obezbediti dalji napredak čovečanstva i obezbediti mir u svetu.

Profesor Džefri Levet, počasni predsednik Svetskog filozofskog foruma, dobitnik međunarodne nagrade za mir Gusi i izvršni direktor Evroazijskih mostova za mir, koji je predstavio uvodnu temu pod nazivom „DREVNE SUZE, MODERNE STRAHOVI I FILOZOFSKA MUDROSTI.”

Njegov rad je, između ostalog, razjasnio karakteristike klasične filozofije i poseban doprinos Nikole Tesle svetskoj filozofskoj i naučnoj baštini, i njegova razmatranja o nasleđu Nikole Tesle i njegovom oličenju u našem vremenu.

On je naglasio da Tesla veruje da se prosperitet i napredak čovečanstva mogu postići samo očuvanjem prirode i pravilnom upotrebom energije. Tesla je čovečanstvu ponudio ideal naučnika koji oseća i zna da se istina naučnog napretka nikada ne može i ne sme odvojiti od blagostanja čovečanstva. Svojim ogromnim talentom promenio je svet.

Teslino razmišljanje potrebno je da bi bila ispitana veza između zračenja, moždane aktivnosti i nervnog oštećenja u kontekstu veštačke inteligencije.

Profesor Levet je istakao da je promenio svet svojim ogromnim talentom. U širokoj raspravi inspirisanoj likom i delom Nikole Tesle, zaključeno je da je potrebno intenzivno raditi na daljem proučavanju dela Nikole Tesle i razradi njegovih ideja i razmišljanja u interesu budućnosti čovečanstva.

Održavanje ovog naučnog događaja u organizaciji bz VPF u Nacionalnoj akademiji Grčke još jednom je potvrdilo bezvremensko trajanje filozofske misli antičke Helade, koja će zauvek inspirisati i ujediniti sve građane sveta i njihove najistaknutije naučne predstavnike.

Ujedinjeni svetski intelektualci pod Sokratovim grandioznim filozofskim shvatanjem sveta i ljudskog društva, kao i pod futurističkim genijem Nikole Tesle i njegovog nasleđa za ljudsku civilizaciju.

Na ovaj način Grčka danas daje svoj istorijski i trajni doprinos ostvarivanju ljudskih sloboda i borbi za ravnopravnost svih građana sveta, uz uverenje da će znanje, ideje i ljubav prema ljudima uvek biti iznad privremenih materijalnih i političkih interesa.

Reporter/GZS