Carstvo gljiva samo je na prvi pogled bajkovito. I u njemu postoje dobre i zle gljive a najviše se čuvajte lepih tj zavodnica.

Zavodnica je zla sestra nama dobro poznate Lisičarke,fine ,žute dame iz ovog carstva,o kojoj dosta toga znamo. Zato da naučimo kako da prepoznamo Zavodnicu.

foto amppress

Zavodnica ili bragara (lat. Omphalotus olearius), otrovna je gljiva koja spada u rod Lisičica. Iako nije opasna po život preporučuje se da se ne konzumira. Ona raste busenasto na panjevima bukve, hrasta i masline najčešće, pokrivenih zemljom, leti i u jesen. Može izazvati ozbiljne zdravstvene smetnje, čak i smrt. Klobuk ili šešir pečurke je još vrlo mlad ispupčen, ubrzo s jamicom, pa levkom. Kožica je debela, kao guma, blistava. Lečenje je kao kod ostalih trovanja gastrointestinalnog tipa. Slične vrste su lisičica kamenjarka i smeđa lisičica. Često se meša sa lisičarkom, ali zavodnica je krupnija, raste u grupi, na drvetu. Pušta narandžastu boju prilikom dodira, tako da je zabuna skoro nemoguća. (Wikipedia)

foto amppress

Ova gljiva je odgovorna za najveći broj trovanja,kaže i naša sagovornica,Milka Adžić Dragojević.

Milka Adžić Dragojević, jedina osoba koju ćete sresti na gljivarskim skupovima, koja ne pripada ni jednom gljivarskom društvu, jer ih u užičkom kraju nema.

Milikna fejskubk stranica „Koja je ovo gljiva“ postji već dugi niz godina, a dobila je na poklon od jednog planinara koji nije mnogo znao o gljivama.

Giljive da bi se brale, morate sto posto da budete sigurni, jer se sa gljivama greši samo jednom. Suština je u tome da smo svi pomalo zaboravili da poštujemo prirodu.

,,Na svu sreću nije smrtonosna,,.Neikusni berači vrlo često zamene lisičarku zavodnicom.Za poznavaoce pečurakaone ne liče,ali takvih berača je manje.

,,Zavodnica raste u bokoru,iz drvnih ostataka i pored panjeva.Lisičarka raste isključivo iz zemlje,,,objašnjava dalje Milka .,,Dok je sveža obojiće vam ruke u narandžasto,što lisičarka nikada ne čini.,,

foto amppress

Zavodnica takodje ima nabore ispod šeširića ,raste u leto i jesen uglavnom na hrastovim ostacima, mada ne bira previše domaćina.

Kada je ugleate sledeći put ne dajte da vas zavara ,liči ali nije jestiva i čuvajte se zavodnice u šumi kao i u životu.

Amppress/REPORTER